Netwerkbijeenkomst 15 oktober 2024
Op 15 oktober waren de scholen die betrokken zijn bij of geïnteresseerd zijn in VECON BUSINESS SCHOOL in Wageningen. Alleen al de campus en de verschillende gebouwen daar zijn de moeite waard. Wat een licht, ruimte en groen!
Vrijwel alle aangesloten scholen stuurden één of meer vertegenwoordigers, zoals natuurlijk ook de bedoeling is van dit soort bijeenkomsten. Daarnaast waren er studenten en anderen vanuit de WUR, standhouders en mensen vanuit de organisatie van VBS. Het was gezellig druk en het netwerken is zeker gelukt. Voor de aanwezigen maar ook voor degenen die er niet bij konden zijn hebben we van vrijwel alle workshops een verslag of de presentatie op de website gezet.
Als plenaire spreker nodigde de WUR (Wageningen University and Research) een oud-student: Thijs Verheul. Hij richtte in 2014 samen met twee andere studenten United Wardrobe op. In een sprankelend verhaal (zonder ondersteunende presentatie of zelfs maar een klein papiertje met steekwoorden) nam hij ons mee in zijn avontuur met ups en vooral ook veel downs. Het bedrijf is uiteindelijk in 2020 verkocht aan Vinted, voor een bijzonder mooi bedrag.
In vier workshoprondes viel er het nodige te kiezen voor de deelnemers. In iedere ronde was er in ieder geval voor havo/vwo en apart voor vmbo iets interessants. WUR heeft twee workshops verzorgd waarin typisch Wageningse interessante onderzoeksthema’s gelinkt werden aan duurzaamheid met een economische component. In de eerste ronde was dat comparatieve kostenvoordelen Nederlandse landbouw, in de tweede ronde ging het over gezonde kas in de stad.
Veel belangstelling was er voor de workshop van Wilma Bredewold waarin aandacht was voor het contact met de omgeving in het kader van het praktijkgerichte programma en/of VBS. Scholen die actief zijn als VBS school werken al met gastlessen en bedrijfsbezoeken maar ook proberen ze externe opdrachten uit te zetten, zoals ook bij het praktijkgerichte vak op vmbo en havo de bedoeling is. Maar hoe leg je de contacten? Hoe ziet zo’n opdracht er dan uit? Daarvoor legde Wilma een basis. Tijdens volgende bijeenkomsten komen we hier zeker nog op terug. Ook in een paar gesprekstafels kwam dit onderwerp aan de orde.
Voor het volledige programma: klik hier
Blij zijn we met de bereidheid van de WUR om enkele klaslokaalexperimenten die studenten uitvoeren op scholen (op havo/vwo) om te vormen tot experimenten voor vmbo. Belangstellenden kunnen zich melden voor het materiaal. Stuur je vraag naar info@veconbusinessschool.nl en wij zorgen ervoor dat je het materiaal ontvangt. We hopen ook op deze manier de economielessen op het vmbo te verrijken.
Zoals op iedere bijeenkomst van VBS waren er ook waardevolle bijdragen vanuit de scholen. Een mooie opdracht, een andere aanpak, een goed uitgepakte samenwerking, van elkaar leren! Ervaringen en tips delen is tenslotte een belangrijk doel van de bijeenkomsten.
Op de gesprekstafels werd ook veel ingeschreven. Dat zijn kleine groepen collega’s die met elkaar in gesprek gaan over een bepaald thema, vaak iets waar velen tegenaanlopen zoals minder geïnteresseerde leerlingen of het beter uitwerken van een lastige opdracht. Vrijwel altijd lukt het om met elkaar verder te komen.
Presentaties
- Duurzaamheidsthema's voor de economielessen op Havo en VWO workshops 1a 2a en 4b
- Praktijkgerichte programma workshop 1c
- Vertrouwensspel workshop 2b
-
Storytelling VBS workshop 2c
Filmpje - Houding van leerlingen workshop 3a
- Opdracht bedrijfsbezoek workshop 3c
- Een mini-onderneming in het vmbo workshop 3d
- Odido workshop 3e
- Praktijkgericht vak E&O workshop 4a
- Opdrachten in samenwerking met HBO of WO workshop 4c