Gesprekstafel/korte workshop door Our New Economy. - Voor havo/vwo

Spreker(s):
Workshopronde: 3
Max. aantal deelnemers: 0

Ondernemen ging altijd (vooral) over winst maken. Recent onderzoek in het werkveld door ONE laat zien dat het bedrijfsleven in een transitie zit naar meer duurzaam ondernemen. Maar liefst 76% van de ondernemers wil – of moet – naast financiële waarde ook ecologische en sociale waarde creëren. Het onderwijs sluit hier niet helemaal op aan. De vraag is dus hoe de businessscholen beter kunnen anticiperen op de kansen en mogelijkheden die de huidige transities bieden? Met de lesbrieven Nieuwe Economie van ONE en Day for Change laat je leerlingen kritisch en praktisch nadenken over zaken als meervoudige waardecreatie, echte prijzen en circulair ondernemen. Je vindt de lesbrieven terug op economieles.nu, waar je de eerste lesbrief gelijk gratis kunt downloaden.

 Over ONE

De wereld loopt tegen grote maatschappelijke problemen aan als klimaatverandering, groeiende ongelijkheid en politieke en economische instabiliteit. De economie staat centraal bij deze problemen, zowel als oorzaak als oplossing. Ons economieonderwijs heeft veel invloed op hoe we als samenleving  kijken naar en omgaan met maatschappelijke uitdagingen. Wij zien dat het huidige economie onderwijs daar in moet veranderen.

 Our New Economy (ONE) richt zich daarom op het hervormen van het economie-onderwijs, van voortgezet onderwijs tot en met de universiteiten. Wij  willen de echte wereld, morele dilemma’s en verschillende ideeën over hoe de economie werkt meer in lessen  en colleges te brengen. Al op school en tijdens hun studie moeten jongeren leren om met een pluriforme blik naar de economie te kijken. Want er bestaan verschillende economische stromingen die elk vanuit een ander perspectief naar de economie kijken. Niet alleen vanuit  de markt, maar ook vanuit de mens, vanuit instituten of gender, of de natuur. Het is van groot belang dat daar meer aandacht voor komt in het economie-onderwijs.

 

Terug naar het agendapunt