Donuteconomie

Spreker(s): Esther Somers
Workshopronde: 2
Max. aantal deelnemers: 50

In onze huidige tijd, waarin de mensheid op planetaire grenzen stuit (klimaatverandering) en toenemende ongelijkheid tot onrust leidt (denk aan de gele hesjes) hebben we behoeften aan een nieuw economisch model.

In haar boek ‘Donut Economie’ beschrijft Kate Raworth in zeven stappen de transitie naar een economie voor de 21e eeuw, een economie die goed is voor alle mensen binnen de grenzen van de aarde. De donut is een cirkel met een gat erin. De binnengrens van de donut zet de basisbehoeften uiteen waar iedereen in voldoende mate over zou moeten beschikken, zoals beschreven in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. De buitengrens van de donut betreft het ecologisch plafond van de Aarde. Het gaat om zaken zoals luchtvervuiling, klimaatverandering en bodemuitputting. Tussen deze twee grenzen van de donut bevindt zich de veilige en sociaal rechtvaardige ruimte waarin de economie kan gedijen.

In deze workshop bespreekt Esther Somers(Our New Economy) in zeven stappen de transitie naar de Donut Economie, en laat ik zien hoe U de Donut Economie in de economie les kunt gebruiken.

Terug naar het agendapunt