Plaza Challenge School, dé online ondernemersgame voor in de klas

Plaza Challenge is een serious game dat speciaal ontworpen is voor toepassing op scholen. In Plaza gaan leerlingen met elkaar de strijd aan door ondernemer te worden in een virtueel winkelcentrum.

Wat is het?

In Plaza gaan leerlingen met elkaar de strijd aan door ondernemer te worden in een virtueel winkelcentrum. Als docent bepaal je vooraf in welke stad gespeeld gaat worden, met welke winkeltypes en niveau.

Jullie spelen online, wanneer jullie maar willen. Geen downloads. Werkt op computer en iPad. Onze game is geschikt voor VMBO, HAVO, VWO en MBO. 

Hoe werkt het?

Elke deelnemer krijgt een startkapitaal en huurt 1 of 2 winkels. Vervolgens kan ingekocht worden en worden de spullen in de winkel(s) gelegd.

Het doel is om zoveel mogelijk ondernemerspunten te scoren. Daartoe moeten de spelers begrijpen hoe de marktprincipes werken. De game daagt ze uit om meer te willen weten en de docent kan ze vervolgens helpen door de lesstof uit te leggen.

Via de docentenmodule kunnen de resultaten en vorderingen gemonitord worden. Je kan dus (laten) zien hoe ze de lesstof hebben toegepast en waar verbetermogelijkheden liggen. Is er voldoende ingekocht? Hoe is je verkoopprijs ten opzichte van je concurrentie? Heb je reclame gemaakt?

Zijn sommige elementen nog te moeilijk? Geen probleem, die kunnen uitgezet worden. Zo kan er bijvoorbeeld automatisch ingekocht worden.

Gaandeweg het spel kunnen er altijd extra elementen worden toegevoegd. Zo blijft het interessant tot het einde!

Elke Plaza heeft maximaal 26 rondes. Je bepaalt zelf hoe snel je gaat. Bijvoorbeeld 2 rondes per les. Of 1 ronde per week. Met de docentenmodule bepaal jij het allemaal. Elke ronde verschijnt er een krant met de resultaten uit jouw klas. En je kunt ook zelf een artikel toevoegen. Er is een toets- en beoordelingsmodule en nog veel meer.

Waarom werkt het?

Plaza Challenge biedt een veilige omgeving waarin leerlingen spelenderwijs kunnen leren. Het sluit aan bij hun leefwereld en vergroot daardoor de betrokkenheid.

Game-based learning vormt een brug tussen theorie en praktijk en motiveert de speler om zelfsturend te zijn.

Docent MBO: “Inzet als lesonderdeel naast een stukje theorie. Ik ervaar het als een les waar de klas naar uitkijkt en tot midden in de nacht mee bezig is.” 

Wat kost het?

Een docentenaccount aanmaken is gratis.

Per 1 januari 2024 kost een leerlingaccount € 7,50 (ex. BTW). Hiermee kan een Plaza gespeeld worden van maximaal 26 rondes. (Ter vergelijk, de meeste docenten spelen 18 rondes). 

Tip: Zet het voor volgend jaar op de boekenlijst.

VBS voordeel

Als VBS lid ontvang je één extra credit bij elke bestelling van 10 stuks:

Minimaal 10 credits bestellen- > + 1 extra credit

Minimaal 20 credits bestellen -> + 2 extra credits

enz.

Je hoeft hiervoor bij bestelling alleen aan te vinken dat je VBS lid bent en wij storten de extra credits op je docentenaccount.

Hoe spelen andere scholen?

Dat is heel verschillend. Want elke docent kan het inpassen in zijn eigen lesmethode.

Er zijn docenten die het elke les spelen. Al jarenlang. Of 1x in de week. Of alleen met die ene klas.

Er zijn scholen die in een projectweek een competitie houden. Of om nieuwe leerlingen enthousiast te maken op een open dag. Aan het begin van het vak ondernemerschap, zodat de studenten enthousiast raken.

De Universiteit van Tilburg gebruikt het in hun Econasium programma, een samenwerkingsverband met een 30-tal vwo-scholen.

In Vlaanderen is het al bijna 10 jaar geïntegreerd in het programma van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen).

De meeste docenten spelen 18 rondes in een periode van ongeveer 3 maanden.

Je begint in ieder geval met twee gratis proefrondes. Dan kan je zelf kijken of het bij jouw klas(sen) en lesmethode past.

We hopen jullie te mogen verwelkomen!

www.plazachallengeschool.nl

Learn to Play – Play to Learn