Peerprijs 2020

De winnaars van de Peerprijs 2020 vind je op deze pagina.

Er waren in 2020 weer zes interessante en inventieve lesontwerpen of werkvormen ingestuurd door docenten van de economische vakken en studenten aan lerarenopleidingen.
Ze zijn allen genomineerd en er zijn er drie gekozen in de top-3. Dit is gedaan op basis van het oordeel van de gebruikersjury en de vakjury.
De gebruikersjury dat zijn de leden van de VECON die hun beoordelingen via het beoordelingsformulier kenbaar hebben gemaakt.
De vakjury bestond dit jaar uit: Vivian Meeuwis, docent aan het Graaf Engelbert College Breda en winnaar van de Peerprijs 2018, Richard de Jong, lerarenopleider HvA en Henry van den Hout,docent vakdidactiek Fontys Lerarenopleiding/Tilburg University.

Als absolute winnaar op nummer 1:

Colin Hink - Het Fruithandelspel
Het fruitspel dat Colin bedacht heeft vond de jury inventief. Met kaartjes van aardbeien, bananen en kersen die leerlingen op hun oogstvelden konden inzetten en dat tot een bepaalde opbrengst leidde geeft Colin leerlingen spelenderwijs inzicht in hoe veranderingen in met name aanbod uitwerkt in de opbrengsten van producten. Leuk dat hij bij dit spel inspeelde op wat zijn leerlingen hadden aangegeven als behoefte: leren met een spel.
Materiaal mooi en kleurrijk uitgewerkt. Betekenisvol door de context van een fruitteler op te roepen. Origineel! 

Op de tweede plaats:

Theo Suppers – BCDE-scaperoom
Een escaperoom vol met uitdagende puzzels, sommige aansluitend bij de leerdoelen van het vak woordzoekers met bedrijfseconomische begrippen en sommen over bijvoorbeeld afschrijven, (bedrijfseconomie financiële beroepen op een ROC), sommige van meer wiskundige aard. Prachtig ontwikkeld materiaal dat met name bij de docent uit onze jury in de smaak viel: meteen in te zetten in de les. Met name de hints die her en der in het lokaal op te hangen zijn verhogen echt het escaperoom-gevoel en natuurlijk ook de houten kistjes die Theo dan door mede-studenten van ROC Nijmegen liet vervaardigen. Even wennen voor de studenten maar de meesten gingen enthousiast aan de gang. 

En op de derde plaats:

Bas Voet – Escape the EU
Een escaperoom rond het thema Brexit, Escape the EU! Een uitdagende set opdrachten die tot een code moet leiden waarmee ontsnapt kan worden aan de escaperoom, in dit geval het klaslokaal. Een mooie mix van pittige, inhoudelijke vragen over internationale handel, wisselkoersen en andere voor de Brexit relevante onderwerpen en leuke, uitdagende puzzels. Bas heeft het thema mooi doorgevoerd met een treffende cartoon met prime minister May, gevangen in de escaperoom en de groepjes gevormd d.m.v. foto’s van belangrijke hoofdrolspelers rond de Brexit, zoals Nigel Farrage, Boris Johnson, Jean Claude Juncker, Guy Verhofstadt. Mooi bedacht en uitgewerkt. 
De vragen in de puzzels zijn veelal gebaseerd op onderdelen uit oude examens HAVO en VWO economie. De eindpuzzels bevatten minder economisch inhoudelijke vragen om de vaart er in te houden. 

Links naar het werk van de winnaars

Let op: eerst inloggen als VECON-lid

Colin Hink - Het Fruithandelspel: klik hier
Theo Suppers – BCDE-scaperoom: klik hier
Bas Voet – Escape the EU: klik hier