11 april 2019 donderdag vanaf 15:00 Rotterdam

Erasmus School of Economics

Prof. dr. Marco Varkevisser vertelt over de organisatie van de curatieve zorg

Erasmus School of Economics nodigt u van harte uit voor de scholingsbijeenkomst op donderdag 11 april 2019. In deze scholingsbijeenkomst vertelt prof. dr. Marco Varkevisser meer over de organisatie van de curatieve zorg, waarbij in toenemende mate gebruik gemaakt van marktprikkels.
De afstemming van vraag en aanbod van het huidige zorgstelsel wordt niet langer bepaald door de overheid met aanbod- en prijsregulering, maar door de onderlinge concurrentie van zorgaanbieders. Deze zorgaanbieders strijden om de gunst van de patiënten. Hun inkomsten zijn dan ook niet langer gegarandeerd in de vorm van vaste budgetten, maar prestatieafhankelijk geworden. Ook bij de zorgverzekeraars is sprake van onderlinge concurrentie. Deze marktwerking moet uiteindelijk leiden tot betere zorg tegen de juiste prijs. Dit is echter geen vanzelfsprekendheid, want de zorg is geen gewone markt. De zoektocht naar de juiste balans tussen marktwerking en overheidsingrijpen is complex. Ze sluiten elkaar namelijk niet uit, maar dienen hand in hand te gaan.

Over prof. dr. Marco Varkevisser
Varkevisser is bijzonder hoogleraar Marktordening in de Gezondheidszorg bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn onderwijs en onderzoek houdt hij zich bezig met de structuur & financiering van gezondheidszorg in het algemeen en de juiste ordening van zorgmarkten in het bijzonder. Centraal daarbij staat de vraag welke combinatie van marktwerking en regelgeving optimaal recht doet aan de publieke belangen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg.

Programma donderdag 11 april 2019
15.00 uur Ontvangst met koffie en thee
Begane grond, Theil Building
Campus Woudestein, Erasmus Universiteit Rotterdam

15.30 uur Scholingsbijeenkomst Marktwerking en overheidsingrijpen in de gezondheidszorg
zaal CB-2

17.00 uur Borrel
Restaurant Siena

Leerlingen welkom!
Mocht u tijdens deze laatste scholingsbijeenkomst enthousiaste en geïnteresseerde leerlingen willen meenemen, dan is dit uiteraard geen probleem. Stuur een email naar scholennetwerk@ese.eur.nl om door te geven hoeveel leerlingen aanwezig zullen zijn ivm de zaalcapaciteit.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via onze website: klik hier

Meer op de agenda

Naar het agenda overzicht