16 november 2017 donderdag vanaf 13:00 IVA Driebergen

Studiemiddag doorstroom MBO-HBO

Met Keynote spreker Peter van der Tol, projectleider TOP trajecten en keuzedelen.

We zijn te gast bij: IVA Driebergen, Hogesteeg 2a, 3972 JT Driebergen, 0343-512780
Meer info: https://www.iva-driebergen.nl/

De organisatie is tijdens deze dag bereikbaar via:
06 54 29 38 90 (Thomas Oosterkamp).

Programma

Vanaf 13.00 uur ontvangst met koffie en thee.

13.30 uur – 14.25 uur: Opening, Keynote spreker Peter van der Tol en een inhoudelijke bijdrage door de onderwijsdirecteur van IVA Driebergen, Frank Kleyberg.

14.30 uur – 15.10 uur: Inspiratiesessie 1

15.10 uur – 15.30 uur: Pauze en netwerktijd

15.30 uur – 16.10 uur: Inspiratiesessie 2

16.15 uur – 16.55 uur: inspiratiesessie 3

16.55 uur – 17.30 uur: Netwerken en borrel

Men kan tijdens de dag zelf een keuze maken uit verschillende inspiratiesessies, waarin verschillende opleidingen hun oplossingen en ervaringen delen en in gesprek gaan met de deelnemers. De onderwerpen van deze inspiratiesessies volgen binnenkort.

Inschrijven en kosten

De kosten bedragen € 12,50 voor leden van de Vecon en € 25,-- voor niet-leden. Tijdens de inschrijving geeft u toestemming voor automatische incasso vanaf uw privé-rekening.
Nadat de incasso heeft plaatsgevonden (kort na de studiemiddag) ontvangt u een factuur zodat u de kosten, samen met de reiskosten, bij uw werkgever kunt declareren.

Zodra het lerarenregister weer actief is zullen we deze studiemiddag aanmelden. U krijgt van ons alvast een certificaat.

De inschrijving sluit op 12 november.

De sprekers

Frank Kleyberg is onderwijsdirecteur van IVA-Driebergen.
Deze opleiding heeft zowel MBO als HBO in huis en heeft daardoor een beeld van beide kanten van het aansluitingsprobleem. Hij vertelt hoe IVA-Driebergen hiermee omgaat.

Keynote spreker Peter van der Tol is projectleider TOP trajecten en keuzedelen. Hij heeft onderzoek gedaan naar doorstroom MBO - HBO.

Wat is het “gapende gat” tussen mbo en hbo en welke brug kunnen we slaan?

In deze lezing ga ik in op de successen van mbo studenten op het hbo. De praktijk leert dat velen al in het eerste studiejaar op het hbo uitvallen of van opleiding switchen, dat het studiesucces na 5 jaar bedroevend laag is en nog steeds afneemt. De havisten hebben inmiddels betere resultaten en deze zijn zelfs stijgende. Daar waar in het verleden de mbo-ers de betere resultaten lieten zien.
Ik wil proberen om in de lezing antwoord te geven op de volgende vragen:

Geldt dat voor alle opleidingen en voor alle categorieën studenten? Welke verschillen vallen er te ontdekken en hoe ligt dit voor de economische opleidingen?

Wat kunnen wij leren van de studies naar de aansluitingsproblematiek?

Waar moeten mbo en hbo op insteken: Het managen van de verwachtingen van de student, binding verbeteren, verhogen van de studievaardigheden (en welke zijn dat?) en/of het aanpassen van het vereiste kennisniveau?

Zijn keuzedelen of doorstroomtrajecten vmbo-mbo-hbo de juiste remedie?

Wat kunnen mbo en hbo docenten van elkaar leren, waar kunnen ze elkaar ondersteunen en hoe kun je met een vloeiende overgang van mbo naar hbo het studiesucces van studenten bevorderen?

 

Meer op de agenda

Naar het agenda overzicht